שלשולים והפרעות במערכת העיכול בכלבים וחתולים הם תופעה נפוצה במיוחד בעולם הרפואה הווטרינרית. לשלשול יכולות להיות אינספור סיבות.
בחרנו להציג בפניכם טפיל נפוץ (במיוחד בגורי כלבים וחתולים ובכלבים שנמצאים בכלביות) שעלול להיות הגורם לשלשולים של חיית המחמד שלכם.
ג'יארדיה הוא טפיל חד תאי הגורם לתחלואת מעיים אצל כלבים וחתולים ואף יכול לעבור לבני אדם.
לטפיל שני שלבי התפתחות במחזור החיים –
- ציסטה (מעין ביצה שמכילה את הטפיל) שמופרשת בצואת המאכסן. הציסטה יכולה לשרוד בסביבה לתקופה ארוכה למדיי.
- טרופוזואיט – השלב הבוגר של הטפיל, הוא חי בתוך הגוף המאכסן ונצמד אל רירית המעי, ממנו הוא ניזון ויוצר ציסטות חדשות.
איך מתבצעת ההדבקה?
ההדבקה בטפיל מתבצעת בעת בליעת ציסטה שנמצאת בתוך צואה של בע"ח, מקור מים כלשהו או כל מקום אחר שנגוע בציסטות של הטפיל. לאחר שהציסטה נבלעה, היא מתעכלת בקיבה ומשתחררים ממנה הטרופוזואיטים שמתיישבים על דפנות המעי.
מה סימני המחלה?
סימני המחלה כוללים לרוב שלשולים רבים (לעיתים לסירוגין), בחלק מהמקרים ימצא דם בצואה, ריח מסריח ותיתכן ירידה במשקל בעל החיים.
אבחון וטיפול –
את הטפיל ניתן לאבחן בבדיקת צואה באמצעות משטח ישיר בו מחפשים בהסתכלות במיקרוסקופ ציסטות וטריפזואיטים או בבדיקת צואה באמצעות קיט אבחוני ייעודי שניתן לעשות במרפאה ולקבל תוצאות תוך מספר דקות (בדומה לבדיקת קורונה).
הטיפול בג'יארדיה הוא טיפול אנטיביוטי. היות והטפיל עמיד למדיי, לעיתים יש צורך בטיפול רפואי ממושך או בשילוב מספר תרופות על מנת להיפטר ממנו.
מומלץ מאוד לנקות את סביבתו של בעל החיים הנגוע כדי למנוע הדבקה חוזרת בטפיל.
חשוב לציין, שהג'יארדיה נחשבת להיות מחלה זואונוטית, משמע עלולה לעבור מבעלי חיים לבני אדם ולכן יש לנקוט משנה זהירות כמו למשל להשתמש בכפפות בעת ניקוי הצרכים ולהקפיד לשמור על היגיינה כללית הכוללת שטיפת ידיים וכיוצא באלו (קריטי באנשים שסובלים מכשל חיסוני מכל סוג שהוא).